Saturday, June 20, 2009

Colorful Colorado

Jsou místa, kam se člověk vrací rád. A pro mě je jím například Boulder v Coloradu. Navíc je při cestě do národního parku Rocky Mountains. Takže proč se nezastavit :-)


Boulder byl vlastně první zastávkou našeho 30 denního tripu. Ubytovali jsme v hostelu, prošli si kampus (v porovnání s Manhattanským závist) a šli na místní nákupní ulici Pearl Street (prosím neplést s tou pražskou), kde jsme si (v mém případě opět) pochutnali na večeři v Cheese Cake Factory. A ráno už hur(á) do hor.


Kemp jsme si vybrali přímo v národním parku. A rovnou plácek s parádním výhledem na hory. Jak se později ukázalo, podobně v přírodě jsou i ostatní kempy v amerických národních parcích. A stejně tak ani v těch ostatních nejsou sprchy.


Letos byla opravdu dlouhá zima. A tak je trail již od začátku u parkoviště na Bear Lake (2200 m.n.m. prosím) zakryt sněhem. Vystoupali jsme skoro až k Emerald Lake. A při cestě zpět do kempu jsme si ještě prošli trasu k jezeru Cub, kde jsme si pořál lámali hlavu nad tím, proč tolik turistů nosí na zádech „kufr“. A ono to byla matračka pro bouldering.


Druhý den následoval výstup na Twin Sisters Peak. Vrchol je ve výšce 3483 m, ale zas taková dávka to nebyla – začínali jsme na 2707m. Avšak, na dýchání ta výška rozhodně znát byla. Nahoře na kopci jsme s sebou měli nejen Janču, ale ještě jsme potkali 3 další slečny, které pracují v místním YMCA. Kdybych měl lepší paměť na jména, tak se o ně podělím.


Na kopci se nám ukázal svišť. Měl dovádivou náladu – panáčkoval, běhal okolo nás. Snad by i zobal z ruky. Dole u jezera Lily byl zas krásný výhled na nejvyšší horu národního parku – Longs Peak 4345m. Příště půjčuju mačky a cepín a jdem na něj.


Den třetí byla poslední trasa v Rockies – k nádherným jezerům Loch a Mills. Příšera se před námi schovávala, stejně tak vrcholky kopců. I tak, nádhera.


Rockies opouštíme po vyhlídkové silnici Trail Ridge Road, kterou jako by právě pro nás otevřeli v pátek ráno. V nejvyšším bodě stoupá do 3713m, a je podél ní několik pěších odboček k vyhlídkám. Následuje zastávka u Grand Lake a zanedlouho mávám „na viděnou“ sjezdovkám ve Winter Parku (viz starší články). A hurá do Denveru...


Prohlížíme si centrum města. A mě vrtá hlavou, co je to za budovu, ta co tak odvážně „vystrkuje špičku“ do náměstí. Jdeme to omrknout. Fotíme z venku. A přestože je v opravě, nedá mi to a jdu ji prozkoumat zevnitř. Uvnitř si, i přes všechny ty šikmé tvary, připadám hrozně příjemně. Jako by vše bylo přesně tam, kde má být. Záhada dostala během chvilky rozuzlení .- autorem stavby je architekt Daniel Libeskind.


S Denverem se loučíme počesku – návštěvou české restaurace na 151 Sobo St. Dáváme si kachnu. S knedlíčky. Zelíčkem. A plzničkou.

Hurá na letiště vyzvednout Davida a trip vstupuje do fáze 2.

No comments: