Sunday, December 6, 2009

Sečteno, podtrženo

Po skoro půl roce zpátky doma je již dostatečný odstup pro to, aby člověk mohl hodnotit.

Bylo to jiné, než jsme čekali. Škola byla náročnější, než jsme si mysleli. Ale zase nám toho dala nad očekávání. Na party se chodí často a pije se tam ten nejhorší a nejlevnější alkohol. Do Walmartu je to bez auta zatraceně daleko. Mladí američani se neumí chovat, neumějí použít kapesník a zývají s otevřenou pusou. A mnohé slečny chodí oblečené v teplácích a holinkách.

Procestovali jsme daleko víc, než bych si dokázal představit. Mluvit anglicky a přemýšlet v angličtině je daleko jednodušší, než jsem čekal. Ve státech je spousta příjemných a kamarádských lidí, kterým se daí věřit a kteří pomůžou, když to potřebujete. Taky je tam spousta zatraceně chytrých lidí. A těch tlustých je tam vážně hodně málo.

Během půl roku se stane velká spousta věcí. Člověk si vyzkouší spoustu věcí, které chtěl, do kterých byl nadšený a kterým věřil. A zjistí, že málo co je tak jednoduché, jak se zdálo. Po půl roce zpátky a několika různých prohrách (tou poslední byla zpráva mého italského zaměstnavatele-architekta o tom, že o Vánocích mizí zpět do Itálie) postupně přicházím o to „americké“ nadšení a široký úsměv. Spousta věcí asi prostě nejde tak snadno.

Naštěstí si ale vybavuju slova učitele z ateliéru na kansaské škole Torgeira Norheima „Keep going.“ A o tom to asi všechno je. Nevzdávat se a snažit se dál. A užívat si ten proces cesty za něčím...

No comments: