Tuesday, February 17, 2015

Kotva versus Česká architektura


Česká architektura za 25 let od revoluce. Co předvedla? Satelitní městečka, obchodní centra. Šmoulí domky a kýč. Teda až na milé výjimky.


Oslavné články posledních dní na obchodní dům Kotva mě nutí k zamyšlení. Česká architektura za posledních 25 let předvedla tak málo kvalitního, že se architektonická kvalita ukazuje na příkladech jako je Kotva. Dům bezesporu architektonicky kvalitní, ale je to opravdu ten příklad k nemuž bychom měli vzhlížet? Tmavá, drsná, téměř brutalistní, k prostředí silně kontrastní, hranatá, velká Kotva?



 Srovnejme Kotvu a jejího souputníka DBK s takovým pavilonem Expo, obchodním domem Baťa...



Česká architektura, místo svébytné tvorby, přebírá „cool“ motivy ze zahraničních staveb okoukaných na archiwebu. A bez hlubšího pochopení je triviálně aplikuje, způsobem, který dává najevo, že došlo k nepochopení. Tuny šmoulík slepených domečků s pidiokýnky a antickými zábadlími, kýčovitá obchodní centra, barevná sídliště, parazitující lokality tuctových novostaveb. Ty svojí nízkou architektonickou, stavební, prostorovo-dispoziční kvalitou dávají vyniknout panelákovým bytům, a pasují je do role svých srovnatelných konkurentů, i cenově! Není toho mnoho, na co být hrdý, co ukazovat jako příklad. Proto se stavby jako Kotva stávají příkladem, není mnoho jiného k pochválení.


Architekti Come On! Pojďme tvořit kvalitní, tvůrčí, osobitou českou architekturu!

No comments: