Sunday, September 4, 2011

EIN dhoven

You can walk there
Tak přesně toto byla odpověď chlapíka v infostánku nádraží, když jsem se ptal kterým busem do nejbližší stanice u mého ubytování. Samozřejmě nemohl vidět ty 2 veliké kufry, které jsem měl v úschovně... Ale ta samozřejmost a elegance jeho odpovědi byla dechberoucí. Tak mě napadlo, že by to bylo vlastně fajn, kdyby Idos na některé dotazy ohledně spojení vracel místo metra a tramvají odpověď typu „7 minut pěšky“. To je totiž třeba z Ipáku na Karlák, z Václaváku do Riegráčů, z Národky k Palladiu...



Where innovation starts

Heslo TUe, mé místní university (Technische Universiteit Eindhoven). Prověřím během semestru nakolik je to pravda, každopádně fakt, že fakultu Architektury, stavitelství a plánování během prázdnin přejmenovali na fakultu Built Environment (máme pro to vůbec český ekvivalent?) o něčem svědčí. Mimochodem mě napadá, že Jehlík taky o přednáškách mluvil o prostředí, a ne o domech.

Co se týče kampusu, tak je to ale modernistická tragédie z nějakých 60.- 70. let. Aspoň z hlediska z tvorby prostoru. Takové spíš sídliště, velké krabice rozmístěné na pravoúhlé souřadnicové síti z víceméně náhodně volenými proměnnými. Na zemi auta, a na ní nebo na sloupech posazené budovy propojené mezi sebou v úrovni 2. podlaží prosklenými chodbami. Ale zlepšuje se to, dostavují se nové budovy, staré předělávají a některé spojovací průchody mezi domy se uzavírají, takže jsou lidi nucení vyjít z tohoto protrubkovaného organismu aspoň na chvíli ven.



That ugly building in the center
Celé město je silně industriální, což je znát na každém kroku. V centru za posledních 10 let pracoval mimo jiné i Ital Massimiliano Fuksas. Poslední jeho intervencí je budova Blob, která je jedněmi opěvována a druhými nenáviděna – jako například paní ve studentském centru, která popisovala spolužákovi cestu k papírnictví stylem „za tou ošklivou budovou v centru co vypadá jak nějaká hora“. Neshodnou se nejen místní běžní občané, kteří jsou zřejmě zvyklí na industriální look města a považují ho za normální a samozřejmý, tak ani lidi na fakultě architektury. Pro mě je to ale italská elegance a poetika. 

? Euro
Co mě hodně překvapilo je, jak moc je tady draho. Třeba SMS z Vodafonu tu stojí 9 centů, teplé jídlo na kampusu 5 Eur, a pokud by vám přišlo divný, že tu všichni pijí malý pivo, tak je to tím že půllitr stojí v místních hospodách kolem 4.60.

No comments: